Categorie archief: Geen categorie

Waarom?!

Terwijl ik mijn blog voor deze week aan het schrijven ben begint mijn telefoon het ene pingeltje na het andere te geven. De laatste tijd gebeurt dit helaas te vaak, de wereld is veranderd, aanslagen lijken er tegenwoordig bij te horen. Na vorige week Istanbul komen nu alle berichten uit Brussel.
Deze week is één van de drukste bij ons in de bakkerij door de Paas die voor de deur staat. Iedereen lijkt door de eerste voorjaarszon een stuk vrolijker. Ook onder onze medewerkers heerst er tijdens deze dagen een groot plezier door de eerder genoemde plezierige zaken. Maar dan komt dit vreselijke nieuws vanuit Brussel binnen en is het ineens allemaal niet meer zo leuk. De zon schijnt niet meer en in mijn hoofd spookt alleen nog maar de vraag “waarom?!”. Waarom kunnen we niet gewoon genieten van elkaar en de prachtig mooie wereld waar we op leven? Waarom is het respect voor de medemens steeds verder van ons verwijderd? Waarom zijn er mensen die zo veel haat bij zich dragen dat onschuldige mensen daardoor op brute wijze de dood moeten vinden?
In mijn hoofd probeer ik een antwoord op deze vragen te bedenken voor mijn kinderen, die op school zeer waarschijnlijk tijdens het vak Nieuwsbegrip zullen praten over deze heftige gebeurtenis, net als de week na de aanslagen in Parijs. Ik kan er alleen echt geen antwoord op verzinnen. Het enige wat door mijn hoofd blijft gaan zijn de woorden van Ghandi: “An eye for an eye only ends up making the world blind!” Of te wel: oog om oog, tand om tand maakt de wereld alleen nog maar lelijker.

De wereld draait door. De klanten blijven komen en de bestellingen stromen binnen. Ik zet mijn gevoel jegens de idioten op de wereld aan de kant en ga door met dat waar ik een blij gevoel van krijg: mooie (h)eerlijke producten maken voor onze fans. En dan weet ik ook meteen wat ik mijn kinderen vanmiddag mee wil geven zodra ze uit school komen: Nare mensen zullen er altijd zijn. Zorg dat jij het verschil maakt, dingen doet waar je een blij gevoel van krijgt, maar daarbij nooit voorbij gaat aan de gevoelens van een ander. Help elkaar, wees lief voor elkaar. Want wat je geeft krijg je terug. En zo zal de wereld hopelijk ooit weer een stukje perfecter zijn.

Goede voornemens?!

Er viel een onaangename stilte tijdens het “verplichte” gesprek met één van de vertegenwoordigers die deze maand langskwam. Hij weet dat ik nooit iets bij hem bestel, maar blijft het toch proberen. En als ondernemer horen dit soort afspraken helaas bij de maand januari.
“Hoe gaat het met je goede voornemens?” vraagt hij om de stilte te doorbreken in de hoop dat ik misschien toch nog iets ga bestellen. Helaas voor hem doe ik niet aan goede voornemens, die mislukken toch altijd. Wel heb ik bepaalde verwachtingen voor 2016 -met name van mezelf- en die vertel ik hem.
“Op oudejaarsavond schoot het jaar 2015 door mijn hoofd. Met het besef dat we het jaar in zouden gaan waarin mijn eigen naam alweer 5 jaar op de gevel van de bakkerij prijkt. Iets wat mij nog steeds trots maakt. Toch kwam tegelijk met deze gedachten het besef dat mijn energie en motivatie om er dagelijks tegenaan te gaan het afgelopen jaar was afgenomen. Nou was het sowieso een jaar om snel te vergeten door de ene na de andere tegenslag, dus toen ik met mijn benen omhoog en met een appelflap in de hand naar het vuurwerk zat te kijken nam ik mij voor het nieuwe jaar in te gaan met hernieuwde energie. Net zoveel als in mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer. Om dit te bereiken wil ik alleen nog dingen doen waar ik zelf in geloof en die mij echt blij maken. Ik wil een aantal recepten veranderen zodat ze volledig bestaan uit natuurlijke grondstoffen, het milieu en de maatschappij om ons heen hoog op de agenda zetten, meer biologische producten maken en ik ga mij opnieuw klaarstomen om nu hopelijk wel door de voorrondes te komen voor de titel “Meester Boulanger” in oktober 2017. Daar ga ik in ieder geval alles aan doen.”
“Geen goede voornemens zei je toch?” hoor ik de vertegenwoordiger vragen.
“Nee, dit zijn geen goede voornemens, want nogmaals: die mislukken toch altijd. Dit is een belofte aan mezelf en aan mijn gezin. En wij hebben daarin een duidelijke afspraak: Wat je belooft moet je doen.”
De vertegenwoordiger kijkt me nog wat glazig aan en heeft er denk ik weinig vertrouwen in. Ik rond het gesprek af, laat hem uit, ga vervolgens door mijn agenda en zeg de afspraken met de komende nietszeggende handelsagenten af.
Alleen nog dingen doen die mij blij maken. Het begin is gezet.

De onbedoelde grap

Wie de familie Brakenhoff kent weet dat duidelijk communiceren en articuleren niet altijd het sterkste punt is van ons. Dit kan soms tot miscommunicatie leiden of in het ergste geval een kleine frustratie. Maar soms zorgt het ook voor bijzonder leuke momenten. Zo hoorde ik van de week mijn vader naar 1 van de bezorgers roepen dat hij straks nog gebak voor hem had. Waar ik direct uit op maakte dat er nog een gebakbestelling was binnen gekomen die nog moest worden bezorgd. De reactie echter van de bezorger zorgde bij mij voor tranen over mijn wangen. Met een uiterst serieus gezicht riep hij naar mijn vader dat hij het dan straks liever mee naar huis nam omdat zijn vrouw er ook zo dol op was. :-)
Dit soort momenten komen regelmatig voor en zorgen ervoor dat alle miscommunicaties met irritatie als gevolg weer snel vergeten zijn.

Zomer

Laat ik eerlijk zijn: als vakidioot zit ik tijdens de zomervakantie niet drie weken in Spanje met het gezin. Daar ben ik te gedreven (en heb ik de rust niet) voor. Dit jaar was het hoogtepunt van ons gezin de 6 dagendat we allemaal tegelijk vrij waren, heerlijk elke dag samen ontbijten en er op uit. Daar geniet ik dan dubbel van omdat het zo kort is.

Natuurlijk was het in de bakkerij gedurende de zomer rustiger vanwege de vakantie. En we hebben onze fans gemist. Daarom organiseren we dit jaar een open dag in augustus! Zodat onze fans eens verder kunnen kijken dan in de winkel. We gooien de deuren van de bakkerij op zondag 30 augustus wagenwijd open! Ik kijk er nu al naar uit om tijdens het bakken te praten met onze fans. Nieuwe ideeën op te doen, te leren en hopelijk wat passie voor ons vak over te brengen. Want laten we eerlijk zijn: er is geen mooier vak dan het vak van bakker! Zie het volgende persbericht voor alle informatie over onze open dag: http://www.dichtbij.nl/zaanstreek/regio/artikel/4100503/open-dag-bakkerij-lex-brakenhoff.aspx

Januari

Daar staan we dan, met z’n drietjes op een doordeweekse dinsdag. Normaal meer dan nodig maar deze week, de eerste volle week van januari, eigenlijk behoorlijk overbodig. De drukke maanden zijn voorbij en de maand januari is altijd rustig. Helemaal in vergelijking met die extra drukke, chaotische, heerlijke periode van Sint, kerst en oud en nieuw die we net achter de rug hebben. De oliebollenbak is weer schoon, de bakkers kunnen ’s middags weer gewoon naar huis en de winkeldames hebben te kampen met afkickverschijnselen van het vele inpakwerk die de afgelopen weken zo gewoon zijn geworden. De klanten zijn nog op vakantie of hebben tijdens de feestdagen zo veel gegeten dat ze even niet aan voedsel kunnen denken. Laat staan aan de geuren die ze tegemoet komen zodra ze in de buurt van de deur van de winkel komen. Ze besluiten lekker thuis te blijven, onder hun dekentje op de bank, kop thee in de hand, restjes van de afgelopen dagen in de vriezer/koelkast. Logisch, die moeten nou eenmaal eerst op.
Daar staan wij dus, met z’n drietjes tussen de volle schappen brood en de vitrine vol overheerlijk banket, smachtend om iemand te mogen helpen. Er zijn gelukkig wel wat bikkels die de weg naar de winkel weten te vinden en die weer snakken naar een “gewoon” volkorenbroodje met kaas maar daar is geen drie man personeel voor nodig.
Om van de “nood” een deugd te maken nemen we deze eerste paar weken van het nieuwe jaar altijd uitgebreid de tijd om eens lekker bij te kletsen, de kleedruimte en de kantine eens te onderwerpen aan een flinke opruim- en schoonmaakbeurt en onze koffie of thee voor de verandering eens warm naar binnen te werken. Ja, ja, ondanks dit jaarlijks terugkerende treurige begin blijven we eeuwig positief. Want elk nadeel heb dus echt wel zijn voordeel!

Als je wint…….

Inmiddels is het alweer 6 weken geleden dat wij vol trots twee sterren mee naar huis namen. Weken lang leefde we in een overwinningsroes en het blijft leuk om aan onze fans het verhaal en onze overtuiging te vertellen. Maar zoals elke medaille heeft ook deze een keerzijde, doe maar zong er 30 jaar geleden al over “als je wint heb je vrienden”. Vertegenwoordigers van bedrijven die ons als klein bakkerijtje jaren links lieten liggen komen nu opeens met grote cadeaus aanzetten, en verzekeringsmaatschappijen vergelijken onze producten opeens met elkaar.
Laat ons maar lekker ons eigen gangetje gaan, dan bel ik wel als wij iets nodig hebben. Des te meer tijd kan ik in onze fans steken.
Lex

Trots!

In een sprookjesachtige omgeving, met de aanwezigheid van 700 branchegenoten is er donderdag 26 april in de Efteling bekend gemaakt dat ons sprookje, het behalen van één of meerdere sterren in vervulling is gegaan met het behalen van 2 sterren!

Na dat de bedrijven die 1 ster hadden gewonnen bekend waren gemaakt werd de spanning toch wel erg groot. Zouden wij dan geen ster krijgen ondanks al het werk dat we als team hebben verricht of zouden we zelfs 2 sterren krijgen? Toen werden de winnaars van de 2 sterren bekend gemaakt en kwam ook onze naam, Bakkerij Aad Brakenhoff, in beeld!

Bijzonder trots zijn wij op het cijfer dat we kregen van onze fans tijdens de klantenjury, maar liefst 300 fans vulde de enquette in en gaven ons gemiddeld een 9.21. Als het aan jullie ligt zijn wij zelfs 3 sterren waard! Onze dank hiervoor
Het deed ons goed om te lezen dat al onze inspanningen door jullie worden gewaardeerd!
Trots ben ik op het team dat met zijn allen er voor hebben gekozen mee te gaan op de weg die wij zijn ingeslagen na de verbouwing en overname!

Lex Brakenhoff