Waarom?!

Terwijl ik mijn blog voor deze week aan het schrijven ben begint mijn telefoon het ene pingeltje na het andere te geven. De laatste tijd gebeurt dit helaas te vaak, de wereld is veranderd, aanslagen lijken er tegenwoordig bij te horen. Na vorige week Istanbul komen nu alle berichten uit Brussel.
Deze week is één van de drukste bij ons in de bakkerij door de Paas die voor de deur staat. Iedereen lijkt door de eerste voorjaarszon een stuk vrolijker. Ook onder onze medewerkers heerst er tijdens deze dagen een groot plezier door de eerder genoemde plezierige zaken. Maar dan komt dit vreselijke nieuws vanuit Brussel binnen en is het ineens allemaal niet meer zo leuk. De zon schijnt niet meer en in mijn hoofd spookt alleen nog maar de vraag “waarom?!”. Waarom kunnen we niet gewoon genieten van elkaar en de prachtig mooie wereld waar we op leven? Waarom is het respect voor de medemens steeds verder van ons verwijderd? Waarom zijn er mensen die zo veel haat bij zich dragen dat onschuldige mensen daardoor op brute wijze de dood moeten vinden?
In mijn hoofd probeer ik een antwoord op deze vragen te bedenken voor mijn kinderen, die op school zeer waarschijnlijk tijdens het vak Nieuwsbegrip zullen praten over deze heftige gebeurtenis, net als de week na de aanslagen in Parijs. Ik kan er alleen echt geen antwoord op verzinnen. Het enige wat door mijn hoofd blijft gaan zijn de woorden van Ghandi: “An eye for an eye only ends up making the world blind!” Of te wel: oog om oog, tand om tand maakt de wereld alleen nog maar lelijker.

De wereld draait door. De klanten blijven komen en de bestellingen stromen binnen. Ik zet mijn gevoel jegens de idioten op de wereld aan de kant en ga door met dat waar ik een blij gevoel van krijg: mooie (h)eerlijke producten maken voor onze fans. En dan weet ik ook meteen wat ik mijn kinderen vanmiddag mee wil geven zodra ze uit school komen: Nare mensen zullen er altijd zijn. Zorg dat jij het verschil maakt, dingen doet waar je een blij gevoel van krijgt, maar daarbij nooit voorbij gaat aan de gevoelens van een ander. Help elkaar, wees lief voor elkaar. Want wat je geeft krijg je terug. En zo zal de wereld hopelijk ooit weer een stukje perfecter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *